Un projecte educatiu de país amb Anna Simó

Marta Faus i Anna Simó
La darrera acció de la campanya "La República que farem" a Sant Boi va portar la secretària primera de la Mesa del Parlament Anna Simó a Can Massallera a parlar sobre el model educatiu de la República Catalana. L'atzar va voler que vingués el dia després d'haver hagut de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acusada de desobediència i prevaricació per haver permès el debat al Parlament, és a dir, per desenvolupar la tasca que té encomanada. Però a Sant Boi l'Anna Simó va venir a parlar sobre educació, i ho va fer davant d'un nombrós públic.

La Diputada d'Esquerra, presentada per la companya docent Marta Faus, va posar sobre la taula les que han de ser les bases del model educatiu a la futura República, sense amagar en cap moment que encara hi ha coses que es podrien fer millor, però que tenim davant l'oportunitat d'aconseguir-ho. Segons Simó, el país necessita un pacte educatiu de gran consens, deixant de banda ideologies i partidisme. L'escola catalana ha de ser inclusiva, no ha de segregar ni deixar enrere ningú. S'ha de garantir la proximitat dels centres de primària allà on viu la gent. També s'apostarà per un model més municipalitzat, on els pobles i ciutats tinguin més poder de decisió i es fomentin els plans educatius d'entorn. També les famílies han de tenir més capacitat de decisió respecte als centres, i per descomptat cal cobrir les necessitats específiques de cada alumne, terreny en el que s'ha avançat, però que en paraules d'Anna Simó encara és del tot insuficient.

Nombrós públic per escoltar i debatre amb l'Anna Simó.
El format d'aquest acte estava pensat perquè els assistents, majoritàriament professionals del sector i entitats implicades, tinguessin temps de preguntar, suggerir i debatre amb la ponent, i així va ser. Alguns dels temes que es van poder comentar amb la secretària primera van ser la escassa formació que reben els mestres per desenvolupar la seva tasca, la manca de psicopedagogs i psicopedagogues per cobrir totes les necessitats, els horaris escolars i l'objectiu de repensar-los, així com la gratuïtat del menjar en totes les etapes escolars, o la necessitat que els recursos que es destinen a l'educació siguin el 6% del PIB, i no el 3% actual.

El debat va ser enriquidor i d'alt nivell, i des d'Esquerra Sant Boi ens agradaria agrair la participació dels assistents i la bona predisposició de l'Anna Simó, a qui oferim tot el nostre suport.