Ple Sant Boi 24/05/2017

El Ple d'aquest mes de maig arribava canviat de setmana, i fins i tot de dia de la setmana, i el fet de ser en dimecres va despistar més d'un ciutadà, entre ells els treballadors i treballadores municipals d'escoles bressol, que volien aprofitar el Ple per reivindicar els seus llocs de treball, però no va ser possible. I una altra cosa que ha canviat en aquest Ple és el cartipàs, diversos regidors i regidores canviaran les seves funcions, i el govern municipal passa a tenir 13 de 14 regidors amb dedicació exclusiva. 

Després de dos anys d'intenses negociacions, en aquest Ple s'aprovava el nou Reglament Orgànic Municipal que permetrà, entre d'altres coses, una participació molt més activa dels partits de l'oposició en la vida política de la ciutat i incidir en les actuacions que es duen a terme a Sant Boi. Discrepància d'opinions respecte al ROM que deixem enrere, mentre el govern el lloava, l'oposició està ben contenta del canvi.

El grup de Ciutadans va tornar a estar actiu en aquest Ple i va presentar dues mocions. La primera en defensa de la democràcia, la igualtat i la sobirania nacional de tots els espanyols. Un cop més, el consistori santboià va demostrar que no combrega amb aquestes idees que fan olor a altres èpoques. La segona, referent a la pobresa femenina, va tenir millor sort i va ser aprovada per unanimitat, tot i que, com sempre, insta a la Generalitat a emprendre accions que en alguns casos ja està realitzant, i en d'altres que no pot aplicar perquè les lleis ja aprovades al Parlament estan suspeses pel Tribunal Constitucional, com va assenyalar el portaveu d'Esquerra Miquel Salip. Per unanimitat es va aprovar també una moció del PSC en suport a la plataforma Trans*Forma la Salut, amb presentació de membres del col·lectiu Violeta Trans.

La moció que no va portar Ciutadans va ser la de la senyalització viària en castellà, com a fet en altres municipis, però els Socialistes sí que van presentar-ne una per garantir que els senyals puguin estar escrites només en català. A tal efecte, sol·liciten el permís de l'Estat, i tot i votar-la a favor, des d'Esquerra estem en contra de demanar permís a l'Estat per complir les nostres responsabilitats. També es va portar a aprovació el programa de Participació Ciutadana per millorar la xarxa d'espais públics dels Barris de Muntanya. Tal com està formulat aquest procés participatiu, des d'Esquerra podríem acceptar-lo, però ens hi vam abstenir. En Jaume Sans va explicar que advoquem per ampliar el focus i fer un debat a tota la ciutat sobre quins han de ser els seus límits, el sostre d'habitants i quin creixement ha de tenir, i que aquest debat ha de ser polític i ciutadà.

Estat actual de l'Ateneu Santboià. Fotografia de Jaume Sans.
Per tancar les mocions, Gent de Sant Boi va proposar l'autogestió de l'Ateneu Santboià a càrrec de l'Associació Amics de l'Ateneu. Esquerra la va subscriure després d'haver fet diverses esmenes, en especial pel que fa a l'expectativa arqueològica de la zona, que van ser acceptades prèviament i van ser incloses en el text final. La moció va tenir un ampli suport, i només Cs va votar en contra i PP s'hi van abstenir. El consistori creu en la necessitat de tenir un equipament públic polivalent i gestionat per una entitat que necessita créixer i ampliar horitzons.

En el torn de preguntes, Miquel Salip va demanar una valoració del protocol d'actuació sobre les agressions sexistes que es va implantar per primer cop durant la passada Festa Major. Esquerra Republicana l'havia demanat en Ple l'octubre del 2016. Laura Solís va fer una valoració positiva del protocol i ens convida a seguir els informes que se'n faran. A la Capvuitada també s'aplicarà.