Ple Sant Boi 22/06/2017

El Ple del mes de juny va allargar-se gairebé 4 hores a causa de diverses discussions, però també perquè es complia un any que Dolors Vallejo va assumir el càrrec de Síndica de Greuges municipal, i va presentar la seva memòria davant de la ciutadania de Sant Boi.

En aquest Ple Esquerra Republicana presentava dues mocions que implicaven acció per part del govern municipal, acollint-se al nou Reglament Orgànic que entrarà en vigor al juliol, i que permet fer-ho. Les dues, però, van ser rebutjades principalment per manca de voluntat política. La primera demanava que el Canal de la Dreta del Llobregat fos declarat Bé Cultural d'Interès Local al seu pas per Sant Boi, figura que permetria preservar i posar en valor aquesta obra històrica que va canviar el panorama agrícola de la comarca, una iniciativa d'en Jaume Sans. El regidor González Labrador (PSC) va argumentar que cal un estudi previ i que aquesta distinció l'ha de donar la Generalitat, a petició dels ens locals. Miquel Salip va proposar canviar el redactat de la moció perquè el Ple mostrés la voluntat de declarar el Canal BCIL, i que s'iniciessin els tràmits pertinents per aconseguir-ho. La resposta, després d'un intens diàleg, va ser que si no la retiràvem votarien en contra, i així va ser. El Govern Municipal no té interès en protegir elements patrimonials ja que això els podria impedir, per exemple, donar llicències urbanístiques, terreny en el que sí que excel·leixen.

La segona moció, presentada conjuntament amb Gent de Sant Boi, demanava un plec de mesures per millorar el benestar animal a la ciutat, seguint la línia argumental traçada per la regidora Rosa Berrio. Es tracta d'una bateria ambiciosa de propostes que la regidora de Tinença Responsable d'Animals Cio Lerma (ICV-EUiA-MES) va rebutjar argumentant que algunes ja s'estan fent, que d'altres van contra la ideologia del seu partit i que algunes són fins i tot il·legals. També va destacar com a argument negatiu l'alta concreció dels acords de la moció, acostumats com estan a presentar mesures només de cara a la galeria, és comprensible que això els sobti. Un cop més, la voluntat política impedeix prosperar una moció de l'oposició que comportaria millores en el benestar dels animals i de les persones de la ciutat.

El Govern Municipal va portar a aprovació inicial dos plans, el de Mobilitat Urbana 2014-2019 i el de Prevenció d'Incendis Forestals 2017-2021, els dos aprovats i pendents d'al·legacions per part de l'oposició i/o la ciutadania. Ciutadans va presentar moció a favor de l'emprenedoria juvenil que va prosperar amb només els vots a favor de PP i l'abstenció de gairebé tots els grups a excepció de GdSB, que va votar en contra. Com sempre, mocions que insten a la Generalitat, ja presentades al Parlament, sense massa efecte a Sant Boi. Finalment ICV, amb la participació de Marc Sangüesa de CCOO, va presentar moció de suport a l'escola inclusiva, que va ser aprovada per unanimitat. Esquerra hi va votar a favor, però va destacar que la moció és reduccionista i que les mesures que proposa són del tot insuficients per tenir una escola completament inclusiva.

Abans dels precs i preguntes, dues intervencions del públic, els i les treballadores d'escoles bressol  i treballadors dels Serveis Socials, que demanen equitat en els salaris, més reconeixement i millores en les condicions laborals. L'alcaldessa Lluïsa Moret va contestar que quan la Generalitat subvencioni les escoles bressol municipals cobraran més, en un dels seus habituals estirabots quan se'ls critica la gestió, i el tinent d'alcaldia Juan Antonio Tamayo els va dir que el Ple municipal no és lloc per aquests debats. Probablement aquests col·lectius pensen que el Ple és l'últim recurs que els queda per les seves reivindicacions.

Tres preguntes va dirigir Miquel Salip al Govern Municipal. Es va interessar per l'ús que es dóna actualment als equipaments ambientals que Esquerra va impulsar quan era al govern. El tinent Josep Puigdengoles va citar-nos en un altre espai per donar-nos resposta, ja que la pregunta reclamava informació detallada i concreta de tots els equipaments. També va preguntar per la invisibilitat de l'oposició, els partits de govern no conviden les altres formacions als múltiples actes que es fan anualment a la ciutat. Existeix un protocol però no el compleixen, impossibilitant que l'oposició tingui accés a la ciutadania en aquests esdeveniments. Ho considerem joc brut. En tercer lloc, tenint en compte que eliminar els pals elèctrics del carrer té un cost, sempre s'espera que hi hagi obres al carrer per soterrar les línies. Però això no ha passat a Lluís Pasqual Roca, en la que s'ha remodelat el carrer però no s'ha aprofitat per eliminar els pals. La regidora Elena Amat diu que les obres no estan acabades encara que la circulació s'hagi reactivat. Està previst eliminar-los, segons ella. Apostes?

El Ple de juny va acabar amb una interpel·lació clara d'Esquerra a l'alcaldessa: permetrà que el dia 1 d'octubre obrin els col·legis perquè els santboians i santboianes puguem votar en un referèndum d'autodeterminació en el nostre lloc habitual? Alta expectativa, però no es va mullar i va dir que contestaria per escrit, i va tancar el Ple a corre cuita. Quant temps es deu trigar a escriure un Sí o un No?